Oca 2019
Vefat ve Başsağlığı Duyurusu

Fakültemizin emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Nadir YÜCEL'i kaybettik. Acımız büyüktür.

Cenazesi 9 Ocak 2019 Çarşamba günü saat 11:00'de İTÜ Taşkışla Binasında yapılacak törenin ardından Dolmabahçe Camii'nde öğle namazını takiben kaldırılacaktır. Akademik camiaya ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz...

Prof. Dr. Mehmet Nadir YÜCEL

31 Temmuz 1930 tarihinde Haymana’da doğdu İlk, orta ve lise öğrenimlerini Ankara’da tamamladı. Ankara Gazi Lisesi’nden mezun olduktan sonra İTÜ’ye girdi. Bu sırada yurtdışı burs sınavını da kazanarak Elektronik Mühendisliği öğrenimi görmek üzere 1953 yılında İngiltere’ye gönderildi. Liverpool Üniversitesi’nden B.Eng.(Hons.) derecesiyle mezun oldu. İngiltere’de ve Almanya’da çeşitli firmalarda staj yaptıktan sonra Türkiye’ye döndü. Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde (şimdiki adıyla TRT) çalıştı. Askerlik görevini Genelkurmay İlmi İstişare Başkanlığı’nda yaptı. 1958 yılında NATO’da araştırmacı olarak görev aldı ve yurtdışına gitti. Paris ve Lahey’de Shape Teknik Merkezi’nde çalıştı. Paris’te iken Prof. Jean Ville ile Paris Üniversitesi'nde doktora yaptı. 1968 yılında yurda dönerek İTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü’nde çalışmaya başladı. Daha sonra Mühendislik Mimarlık Fakültesi ve Elektrik Elektronik Fakültesi’nde öğretim üyeliğine atandı. 1971-72’de Londra Üniversitesi “Institute of Computer Science”da “Senior Research Fellow” olarak bulundu. 1972 yılında “Elektronik Hesap Makinelerinde Sıralama Yöntemlerinin İncelenmesi” adlı tezi ile Doçent; 1978 yılında da “Programlama Kontrol Yapıları Üzerine bir İnceleme” adlı tezi ile İTÜ’den Profesör unvanlarını aldı. Uzun süre İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı yapmıştır. 1997 yılında yaş haddinden emekli olmuştur. Emeklilik sonrasında lisasüstü programlarda ders vererek katkılarını sürdürmüştür. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli toplantılara birçok bildiri sunmuştur. İngilizce ve Fransızca yayınları vardır. Beş kitabı yayınlanmıştır. İTÜ dışında İstanbul Üniversitesi, Londra Üniversitesi, ODTÜ, ve Boğaziçi Üniversitesi’nde dersler vermiştir. Evlidir ve iki çocuk babasıdır.